Professor Mats Hammar svarar på lyssnarfrågor om sköra slemhinnor

Den 31 augusti gick webinariet ”Viktigt värna om vaginalt välbefinnande” med Mats Hammar, professor och överläkare i gynekologi, samt Helena Cewers, barnmorska och kliniskt verksam sexolog, av stapeln. Webinariet hade rekordmånga lyssnare och Mats Hammar svarar här på ett urval av frågorna i chatten. För de frågor som var av privat medicinsk karaktär hänvisar Mats Hammar till behandlande gynekolog.

På vår YouTube kanal kan du ta del av hela webinariet om Vaginalt välbefinnande och många av våra andra webinarier vi tidigare sänt, klicka här

 

Är urogenital atrofi samma som vaginal atrofi?

Vulvovaginal atrofi ingår i det som kallas för urogenital atrofi vid menopaus, vilket inkluderar både urinvägar och vulva/vagina.

Bara 1 av 5 kvinnor behandlar sina torra slemhinnor. Hur kan det komma sig att det är så få?

För många kvinnor sker en långsam förändring på slemhinnorna vilket kan ge en långsam tillvänjning. En del kanske också accepterar att det blir torrare. Det kan säkert även bero på att en del kvinnor inte kopplar ihop lågt östrogen och testosteron med till exempel urinvägsbesvär. Andra kanske är oroliga för att tillföra hormon – trots att dessa låga doser knappast tas upp alls mer än i slemhinnorna och slidväggen. Det finns effektiva behandlingar och det finns ett stort värde i att behandla sig.

Vad heter den nya DHEA-behandlingen som nu finns i Sverige? Är det ett vagitorium?

Läkemedlet heter Intrarosa och är ett vagitorium som förs upp i vagina. Du kan få det utskrivet av din husläkare, nätdoktor eller gynekolog.

Vad betyder DHEA?

DHEA är förkortning på dehydroepiandrosteron som är ett så kallat prohormon som alla människor har. Det är ett ”mellansteg” vid bildning av östrogen och testosteron i kroppen. När vi kommer upp i 30-40-årsåldern minskar nivåerna av DHEA långsamt. Lokalt DHEA ges som ett vagitorium i vagina och omvandlas till både testosteron och östrogen.

Kan man använda lokal östrogenbehandling hur länge som helst och finns det alternativ till Vagifem eftersom det är numera är dyrare än när det var med i högkostnadsskyddet?

Det är bra att börja med lokal behandling så snart man upplever att slemhinnorna i vagina är torra. Sedan bör man fortsätta använda det under hela livet. Det finns alternativ som till exempel lokalt DHEA (Intrarosa) som ger både östrogen och testosteron samt andra lokala receptfria östrogenbehandlingar som, liksom Vagifem, också innehåller östrogen.

Kan man byta fungerande Vagifem mot DHEA?

Ja, det är enkelt att byta eftersom DHEA innehåller östrogen precis som Vagifem. Med DHEA får du även effekt av testosteron.

Hur länge kan man fortsätta med lokal hormonell behandling?

Lokal behandling är bra att börja med så snart man upplever torra slemhinnor. Sedan bör man använda det under hela livet. Det finns många olika alternativ som till exempel lokalt DHEA som ger både östrogen och testosteron samt lokal östrogenbehandling som endast ger östrogen. 

Kan jag använda lokalt östrogen eller lokalt DHEA om jag haft östrogenberoende bröstcancer?

Mycket pekar på att det går bra med lokal behandling men just för kvinnor som står på aromatashämmare behöver studier genomföras för att säkerställa detta.

Om lokal behandling av östrogen inte hjälper mot torra slemhinnor när man är 70+ vad rekommenderas då?

Lokal behandling hjälper mot torra slemhinnor om det används rätt enligt anvisningar, oavsett ålder. Om du har svåra besvär är det ännu viktigare att följa behandlingsrekommendationerna då det kan ta längre tid tills effekt uppnås. Om du har provat östrogen kan det vara värt att prova en annan behandling som till exempel lokalt DHEA.

Kan jag använda DHEA tillsammans med Oestring?

Det är två olika läkemedel för samma diagnos, vaginal atrofi, därför räcker det att använda enbart ett av alternativen. Med DHEA (Intrarosa) får du utöver östrogeneffekt också effekt av testosteron.

Hur upplever män en kvinnas torra slemhinnor? Känner han av det också?

Ja, det kan män också märka eftersom vagina inte är fuktig och elastisk utan torr och känns skör. Det kan bli en friktion som kan göra ont hos båda.

Har lokal behandling med DHEA effekt på sexlusten?

DHEA ombildas lokalt i vagina till både östrogen och testosteron. Testosteron påverkar nervförsörj-ningen och muskelskiktet positivt i slidväggen. Det är troligen fördelaktigt för kvinnans förmåga att bli sexuellt upphetsad och uppleva lust.

Hur kan jag få DHEA?

DHEA i form av vagitorier får du på recept. Du kan få det utskrivet av din husläkare, nätdoktor eller gynekolog och är inte något som kräver en gynekologisk undersökning - såvida du inte har andra gynekologiska problem som till exempel blödningar trots att du passerat menopaus.

Tack för ett mycket bra webinar, kommer det en fortsättning på ämnet?

Vad roligt att höra, tack så mycket. Det kommer ytterligare webinarium i framtiden, så håll utkik.

Blogg: Lina Forss

Lina Forss

Kär i en spruta: Jag är annorlunda. Jag har fått vaccin. O jag är offentligt smygkär i min nya Dr. George Kry, som skrev upp mig på hemliga överraskningslistan - Riskgruppslistan, för symptom som jag inte... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520