Vi måste bli bättre på att utenjuta!

 

 

Att vara ute i naturen har många hälsofördelar, det har vi forskning på och majoriteten av oss önskar att vi spenderade mer tid utomhus. Samtidigt blir vi allt sämre på att vistas ute. Därför har vi på 1,6 miljonerklubben tillsammans med partners tagit fram ett nytt initiativ – utemaningen #loggautidetfria. Lämna det uppkopplade livet inne och ge er ut i naturen!

Av Maria Roswall. Foto Hessman & Liljeton

Att få hänga med den här härliga kvintetten starka, hälsosam-a och positiva kvinnor en dag är oerhört uppfriskande på alla sätt. Som att få lyckospark i ändan och en D-vitaminshot på samma gång! Vi pratar om hälsa, om att hur livgivande vår natur är, om hur mycket ny energi vi får genom att komma ut och röra på oss och det är ingen underdrift att säga att alla fem bubblar av entusiasm över att få dela med sig av sina träningstips. Susan Lanefelt, Annika Jankell och Annette Lefterow har tränat hela sina liv medan det för Gladys del Pilar är en relativt ny livsstil.

– För mig blev det en stark insikt att träningen är livsviktig när jag fick diabetes. Som artist är det svårt att hålla regelbundna tider för mat då vi ofta jobbar sena kvällar men jag har varit stenhård och jobbar verkligen både med min kost och med min träning. Det här ska hålla livet ut nu och det bästa är att både mina värden har blivit bättre och att jag känner mig starkare!

För Annika Jankell är det viktigt att träningen är lustfylld och även ger ett lugn, en träningsform hon har hittat i yogan.

–För mig är yogan den ultimata träningsformen då den gör mig smidig, stark och även klar i huvudet. Jag går in i ett annat universum med yogan vilket är magiskt. Jag har provat massor av olika träningsformer genom åren men slutat om de inte har varit roliga, nu med yogan har jag hittat den form som passar mig allra, allra bäst. Enligt tidigare studier uppger 9 av 10 att de mår bra av att vistas utomhus. 7 av 10 menar även att de önskar att de till-bringade mer tid ute. Att vi mår bra av utomhusvistelse är alltså ingen nyhet för de allra flesta av oss men samtidigt spenderar vi mindre tid utomhus idag än vad vi gjorde för 10 år sedan.

En stark förespråkare för såväl rörelse som att hitta avkoppling, och helst i kombination av vår vackra natur, är Alexandra Charles.

Naturen aktiverar vårt lugn- och rosystem och får oss att må bra. Den är en av våra bästa källor till avkoppling och något vi måste bli bättre på att nyttja. Vi måste ta oss ut mer frekvent och därför har vi tillsammans med våra partners och ambassadörer valt att starta ett initiativ där vi belyser problemet och utmanar människor att verkligen #loggautidetfria, säger Alexandra.

När vi är utomhus blir vi avstressade för att det är en lagom mängd intryck för vår hjärna att ta in. Men nuförtiden är det svårare för oss att koppla av utomhus. Genomsnittspersonen lägger ca 60 dygn per år på att scrolla i sin telefon och vi tittar på mobilen i snitt 150 gånger per dag. Varje gång vi gör det tar det ca 23 minuter att komma tillbaka till det vi höll på med. Att ständigt vara tillgänglig och online påverkar oss, även när vi är utomhus.

–För att verkligen kunna ta del av de hälsofördelar som naturen erbjuder måste vi även bli bättre på att koppla av den digitala vardag som vi annars så gärna tar med oss ut. Vi behöver gå offline innan vi går ut. Det är det utemaningen #loggautidetfria handlar om. Det kan konkret innebära att gå en lunchpromenad med en kollega och lämna sin telefon på kontoret, slita tonåringen från datorn och med ut på en kvällspromenad eller att dricka mor-gonkaffet utomhus utan att scrolla i telefonen, fortsätter Alexandra. Några som själva tycker att de behöver utmana sig, lägga bort telefonen och vara offline lite mer är vår omslagskvintett. De ska alla anta utmaningen att bli bättre på att #loggautidetfria med start nu i sommar.

–#Loggautidetfria är ett väldigt fint och viktigt initiativ som öppnar upp för lite självinsikt. Jag behöver verkligen bli bättre på att utenjuta, framförallt jobba på att vara mer närvarande när jag väl är ute. Jag skiftar alldeles för lätt fokus från natur till mobil. Det kan handla om en enkel nyhetsnotis, att jag av vana scrollar i flödet på Instagram eller tar bilder när jag är ute och går, säger Annika Jankell. Om det är någon som är mer eller min-dre synonym med träning och hälsa så är det Susan “kniiip” Lanefelt vars hela liv handlat om rörelse och att få kroppen att må så bra som möjligt.

–Jag är uppvuxen i en väldigt aktiv familj som alltid varit mycket utomhus, året runt. För mig är det en självklarhet att röra på mig, både med gymnastik, dans och promenader i naturen. Kroppen är född till att röra på sig och man blir friskare, starkare, gladare och vackrare! En del av oss älskar kraftfulla, explosiva träningsformer medan andra föredrar lug-na, avslappnande former. Annette Lefterow finner styrka och harmoni i livsstilen wellness där yogan och naturen är hennes verktyg till balans.

–Jag har alltid tränat för att fungera och må så bra som möjligt. För mig balanserar naturen min träning och ger stillhet och skapar utrymme för att vara mig själv. Naturen adderar lugn och harmoni vilket är nödvändigt för mig att må bra. Att ta sig ut på golfbanan är en form som faller vår golffantast Annika Noren, som driver kampanjen Hjärtgolfen, ypperligt i smaken.

–Golf är ett jättebra, och roligt, sätt att komma ut i naturen, få rörelse och även den sociala biten på tycker jag. Ett extra plus är också att man kan spela tillsammans oavsett vilket handicap man har. Perfekt för olika generationer som både får aktivera sig tillsammans och vara ute i naturen. Nu står sommaren för dörren så nu finns det inga ursäkter längre! Det är bara att sätta på sig bekväma skor och ge sig ut i naturen! Den finns där för oss, alldeles gratis och fantastiskt hälsosam och välgörande på alla sätt. 

 

 

Blogg: Lina Forss

Lina Forss

Kär i en spruta: Jag är annorlunda. Jag har fått vaccin. O jag är offentligt smygkär i min nya Dr. George Kry, som skrev upp mig på hemliga överraskningslistan - Riskgruppslistan, för symptom som jag inte... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520