Intervju med Mats Hammar

 

  

Mats Hammar, professor emeritus i obstetrik och gynekologi, kvinnokliniken, Universitetssjukhuset i Linköping

Vad är vaginal atrofi?

Vaginal atrofi innebär att slemhinnorna i underlivet blir tunnare och skörare. Normalt ska slemhinnan i vagina vara rosafärgad, veckad och fuktig. Men i samband med klimakteriet minskar östrogennivåerna vilket gör att slemhinnan istället blir blek, uttunnad, slät och torr.

Varför är det viktigt att behandla vaginal atrofi?

Vaginal atrofi leder till besvär som sveda, klåda, och samlagssmärta. Vid vaginal atrofi försämras även slemhinnorna i urinröret och urinblåsan, vilket gör att blåsan drar ihop sig och skapar täta trängningar. Behandling förebygger också urinvägsinfektioner. Det är mycket onödigt att gå med dessa besvär eftersom det är lätt att behandla. 

Hur behandlas vaginal atrofi effektivast?

Vanligen får man bra effekt på vaginal atrofi om man behandlar vallningar och svettningar med östrogen och gestagen i tablettform. Om man har otillräcklig effekt på slemhinnorna är det inget hinder att prova att lägga till lokal behandling (vagitorier) med östrogen eller DHEA. 

Kan vaginal atrofi försvinna av sig självt med tiden?

Nej. Vallningar och svettningar försvinner med tiden hos de flesta, men har man fått vaginal atrofi blir inte besvären bättre utan vanligtvis sämre. 

För vilka passar Intrarosa?

Det kan passa för kvinnor som lider av vaginal atrofi och som beskriver minskad lust och smärta vid sexuell aktivitet.

Kan Intrarosa tillföra något som befintliga läkemedel vid vid vaginal atrofi inte kan?

Läkemedlet innehåller substansen DHEA som omvandlas inte bara till östrogen utan även till testosteron. Testosteron påverkar slidans muskelskikt, tjockleken i slidväggarna och nervtrådarna i slidväggen. Att slemhinnorna återskapas förbättrar genomblödningen. Att muskelvävnaden förbättras och nervtrådar växer in är den troliga bakomliggande orsaken till att man upplever ökad lust och lättare uppnår orgasm.

Vad är DHEA och behöver kvinnor det efter menopaus?

DHEA är ett viktigt ämne som bildas i binjurarna hos alla människor. Precis som med nivåerna av östrogen och testosteron går även nivåerna av DHEA ner med åldern.

Ökar risken för bröstcancer vid behandling med DHEA?

Det finns ingen koppling mellan lokal behandling med östrogen i vagina och risken att få bröstcancer - eller annan form av cancer. Detta har vi känt till länge, men i augusti i år bekräftades detta i den vetenskapliga tidskriften The Lancet som publicerade en stor studie. DHEA är dock inte studerat men det finns goda skäl att anta att det gäller även Intrarosa.

 

Blogg: Lina Forss

Lina Forss

Kär i en spruta: Jag är annorlunda. Jag har fått vaccin. O jag är offentligt smygkär i min nya Dr. George Kry, som skrev upp mig på hemliga överraskningslistan - Riskgruppslistan, för symptom som jag inte... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520