Sluta röka för gott – hjälp finns

Tobak är en av vår tids största hälsorisker. Rökning är den vanligaste orsaken till förtidig död och orsakar runt 12 000 dödsfall i Sverige varje år. Så många som varannan rökare dör i förtid. Men att det är farligt vet vi redan och omkring 85 procent av alla vuxna rökare vill sluta. Det kan vara lättare sagt än gjort. Men det finns metoder som fungerar för att lyckas fimpa. För gott. 

9 av 10 som har försökt sluta röka på egen hand misslyckas. Och det är inte konstigt. För det är inte bara att sluta.  De som försöker på egen hand har sällan en strategi för hur de ska göra. Forskning visar att den som tar hjälp av vården samt nikotinfri medicinsk hjälp fyrdubblar sina chanser att lyckas.

Ta hjälp av läkare för att sluta röka

För den som ber sin läkare om råd och hjälp är det mycket troligare att lyckas sluta än att försöka på egen hand. Läkare känner till vilka behandlingsalternativ som finns och kan hjälpa till med det stöd som behövs. För dem som redan har prövat en behandling kan det finnas andra alternativ som passar bättre.

www.slutaröka.se kan man göra ett Sluta röka-test för att se hur beroende man är av rökning. Här kan man också se en film där en rökavvänjare berättar om hur det fungerar och fördelarna med att ta hjälp av vården vid ett rökstopp.

En stor anledning till att sluta röka är det glädjande faktum att den som fimpar för gott snabbt kan förbättra sin hälsa. Kroppen är fantastisk på att reparera och återhämta sig. Redan 20 minuter efter rökstopp har blodtryck och puls normaliserats och på inte mindre än tre dagar får man mer energi och lättare att andas.

Det här händer i kroppen när man slutar röka:

 • De första 20 minuterna
  Blodtryck och puls återgår till normala nivåer.
 • De första 12 timmarna
  Syrenivåerna i blodet når normala nivåer och risken för hjärtinfarkt börjar redan minska.
 • Efter 24 timmar
  Kolmonoxid har eliminerats från kroppen och lungorna börjar rensa ut slem, askpartiklar och andra slaggprodukter från rökningen.
 • Inom 48 timmar
  Det finns inte något nikotin kvar i kroppen och smak- och luktsinnet har förbättrats avsevärt.
 • Inom 72 timmar
  Det kan bli lättare att andas och du får mer energi.
 • Efter 1–3 månader
  Blodcirkulationen börjar förbättras.
 • Efter 3–9 månader
  Lungkapaciteten ökar med 5–10 %.
 • Efter 5 år
  Risken för hjärtinfarkt har halverats jämfört med personer som fortfarande röker.
 • Efter 10 år
  Risken för lungcancer har sjunkit till hälften jämfört med rökare och risken för hjärtinfarkt är samma som för personer som aldrig har rökt.

Relaterad bild

 

Blogg: Lina Forss

Lina Forss

Kär i en spruta: Jag är annorlunda. Jag har fått vaccin. O jag är offentligt smygkär i min nya Dr. George Kry, som skrev upp mig på hemliga överraskningslistan - Riskgruppslistan, för symptom som jag inte... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520