Rosacea - orsak okänd men behandling finns

I förra numret fanns en kortare artikel om hudsjukdomen Rosacea. Många läsare har hört av sig och vill veta mer, därför har vi kontaktat en hudspecialist, doktor Anders Johannesson på läkarhuset i Vällingby, för att få veta mer denna besvärande men ganska anonyma hudåkomma.

En av klubbens många läsare som hört av sig till oss är Catarina Leopoldh som bland annat skrev:

"En hudläkare jag går till skriver ut penicillin och eftersom jag är 64 år gammal så skulle det vara fantastiskt om det kunde finnas något annat medel att ta för att bli av med mitt röda och lite svullna ansikte. Skulle så gärna vilja känna mig fin och fräsch igen".

Vi frågade Anders Johannesson om han hade några tips att ge och han inledde då med att förklara att Catarina förmodligen inte, som hon skriver i sitt mail, får penicillin, utan ett antibiotika.

- De flesta patienter med diagnos Rosacea får med jämna mellanrum genomgå behandlingar med antibiotikapreparat, och då är det oftast frågan om Tetracyklin, som inte ska förväxlas med penicillin. Tetracyklin är sedan många år standardmedicinen mot Rosacea, det fungerar oftast bra mot kvisslor och akne som sjukdomen orsakar, men medicineringen har ingen som helst effekt på ytliga blodkärl, något som ofta är ett stort bekymmer för Rosarcea-drabbade.

Anders Johannesson berättar att han själv helst kombinerar behandlingen så att patienten samtidigt som han eller hon äter Tetracyklin också smörjer in huden med någon kräm eller gel som innehåller antibiotika som till exempel Metronidazol.

- Behandling med krämer och/eller gel bör och kan med fördel fortsätta under längre perioder men tablettbehandling ska man i möjligaste mån försöka undvika.

Det finns en rad olika preparat som är skräddarsydda för just Rosacea. Vare sig det rör sig om kräm eller gel så har de gemensamt att de både förebygger och motverkar svullnad och blemmor, men om patienten har väldigt synliga blodkärl så kvarstår dessa.

- Behandlingen kan ske på två sätt: antingen en eller upp till ett par månaders medicinering med antibiotika och krämer, eller också kan man behandla under längre tid, omkring 6 månader, och då handlar det om lågdosbehandling. Resultatet är oftast bra när det gäller plitor och kvisslor. Rodnad och svullnad blir som regel betydligt bättre men inte de ytliga blodkärlen, behandlingen har ingen effekt på dessa problem.

Laser mot ytliga blodkärl

Det finns trots allt en effektiv behandling mot ytliga blodkärl och det är laserbehandling.

- Effekten av laserbehandling mot synliga, ytliga blodkärl är som regel god men den är inte beständig, påpekar dr Johannesson.

Laserstrålarnas goda effekter klingar av efter ett par år eller så, och då måste man göra om den men för många som blir hjälpta är det värt besväret.

Vad kan man annars göra för att, som Catarina frågar, "se fin och fräsch ut" trots sjukdomen?

- Rosacea-patienter kan absolut använda make-up för att dölja rodnaden. Visserligen är det vanligt med överkänslighet mot många produkter, särskilt parfymerade, men man kan prova sig fram, utbudet är stort idag och de flesta finner någon sort som man tål. Att kunna sminka över den kraftiga rodnaden kan betyda mycket för självkänslan och livskvaliteten. Jag rekommenderar att leta efter en kräm som har en lätt grön ton, det låter kanske konstigt men effekten blir att det röda inte syns så mycket.

Faktorer som tillfälligt kan förvärra rodnaden är stress, starkt kryddad mat, alkohol, varmt klimat och varma drycker.

- Lär man sig att undvika dessa faktorer slipper man många av de akuta besvären när det gäller rodnad, säger dr Johannesson.

Hur vet man att det är Rosacea man lider av?

- Det kan vara svårt att fastställa, inte minst därför att orsaken till sjukdomen fortfarande är okänd, men man kan i alla fall ganska enkelt särskilja Rosacea från vuxenakne eftersom det senare är mensberoende och alltså inte drabbar kvinnor efter menopaus. Vuxenakne sitter som regel i käkvinklar, vid öronen och nedanför och på hakan, ned mot halsen, medan Rosacea främst sitter centralt i ansiktet och alltså drabbar kvinnor i lika hög grad efter klimakteriet.

Rådet till Catarina och hennes medsystrar är alltså att vara försiktig med stark mat och dryck, hålla sig sval, undvika sol i möjligaste mån och, vid exponering, använda solskyddskräm innehållande zinkoxid eller titaniumdioxid.

- Rosacea är ett visserligen ett kroniskt tillstånd som vi inte har något botemedel för idag men lindring finns, i kombination med eget omdöme, avslutar Anders Johannesson.

 

Fakta rosacea

Ett kroniskt tillstånd som karakteriseras av rodnad, kvisslor, rödgryniga ögon, hetta och/eller sveda. Sjukdomen förväxlas inte sällan med vuxenakne, men vid rosacea saknas pormaskar som ofta finns vid akne.

I första hand drabbas ansiktets centrala delar; kring näsan och på kinderna, vid akne brukar hela ansiktet, ofta även rygg eller bröst, angripas. Cirka 10 procent av den vuxna befolkningen drabbas, både män och kvinnor, oftast i 30 till 40-årsåldern, sällan före 20 års ålder. Störst risk att drabbas löper människor med blek hud.

Symtom:

  • Lätt för rodnad, där rödheten består
  • Känslig hud
  • Små röda kvisslor och ojämnheter i huden, en del varfyllda
  • Rödhet och inflammation
  • Små synliga blodkärl i ansiktet
  • Ögoninflammationer med röda ögon och ögonlock

Bra att veta

Många anti-akne och anti-rynkbehandlingar är alldeles för starka för rosacea-huden och kan förvärra sjukdomen. Behandlingar som microdermabrasion, kemisk peeling, geler som innehåller tretinoin (Aberela, Retinova), benzylperoxid (Basiron, Stioxyl, Bexid) eller alkoholer bör undvikas av personer med känslig rosacea-hy. Starka kortisonkrämer kan framkalla rosacea.

 

Blogg: Lina Forss

Lina Forss

Kär i en spruta: Jag är annorlunda. Jag har fått vaccin. O jag är offentligt smygkär i min nya Dr. George Kry, som skrev upp mig på hemliga överraskningslistan - Riskgruppslistan, för symptom som jag inte... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520