Obalans i underlivet? Ett vanligt problem

En nyligen genomförd undersökning med cirka 1 000 svenska och norska kvinnor, som har eller har haft besvär i form av t ex klåda och irritation i underlivet visar att nära 90% har blivit bättre efter behandling med probiotika ( humana mjölksyrabakterier). En fjärdedel av kvinnorna uppger att de blivit mycket bättre.

740 svenska och 250 norska kvinnor mellan 16–40 år, som har eller har haft underlivsbesvär det senaste året, var med i undersökningen mellan 1 juli och mitten av september 2008. De har använt menstruationsskydd preparerade med probiotika under minst två menstruationsperioder.

Närmare 90% av kvinnorna uppger att de blev bättre. 63% av de svenska och 68% av de norska kvinnorna i försöksgruppen tyckte att probiotikabehandlingen hjälpt dem mycket eller ganska mycket mot underlivsbesvären, och ytterligare 25% respektive 20% upplevde att de hade blivit lite bättre.

– Kvinnors underlivsproblem har uppmärksammats alltmer på senare tid. Det är bra, men tyvärr har problembilden som beskrivs blivit lite ensidig, med fokus nästan enbart på "svampinfektioner", och vad man kan göra åt dessa. Men allt som kliar är inte svamp! Väldigt ofta handlar det om att den drabbade kvinnan har bakteriell obalans i underlivet. Ett naturligt och bra sätt att uppnå balans igen är att tillsätta probiotika.

Hjälpen kan vara Ellens menstruationsskydd som är en svenskutvecklad produkt gjord av naturliga fibrer med tillsats av substansen LN (Lacto Naturel). Skyddet kan hjälpa till att bygga upp och bibehålla en balanserad bakterieflora i under livet, vilket kan stärka det naturliga infektionsförsvaret.

Ett vanligt problem

I stort sett alla kvinnor upplever bakteriell obalans någon eller flera gånger i livet. Orsaken är att de naturligt förekommande mjölksyrabakterierna trängts undan av oönskade bakterier. Hos ytterligare en andel kvinnor kan den vaginala balansen variera över tiden beroende på partnerbyte, hormonförändringar, olämpliga underkläder, årstid, menstruation eller med det allmänna hälsotillståndet.

Guide till goda mjölksyrabakterier

Är det bara jag som har flytningar hela tiden?
Alla kvinnor har flytningar – mer eller mindre och av olika typ. Flytningar behövs för att slidans slemhinna ska mår bra. I livmoderhalsen finns körtlar som tillsammans med sekret från slidväggarna arbetar för att nyttiga mjölksyrabakterier ska trivas. Mjölksyrabakterier minskar risken för infektion i underlivet.

Vad gör jag om det inte känns riktigt bra?
Om flytningarna luktar illa och du har sveda eller klåda i underlivet kan det vara tecken på att du har bakteriell vaginos, då är det dagsatt prata med din läkare.

Bakteriell Vaginos (BV) – en sorts slidkatarr
BV är ett tillstånd som kan ge en rad symptom – eller inga alls. Många kvinnor känner inte ens av det. Tillståndet beror på för få mjölksyrabakterier och för högt pH-värde i slidan.

Man kan inte själv ställa diagnosen BV. Många tror att de har svamp och behandlar sig själva med receptfria svampmedel, men det hjälper inte mot BV.

Detta kan störa mjölksyrabakterierna i underlivet:

  • du har bytt partner eller har många partners
  • dålig underlivshygien hos din partner
  • om du tvättar underlivet ofta eller använder starka tvålar
  • hormonförändringar
  • ditt allmänna hälsotillstånd
  • tajta kläder som gör att underlivet inte kan luftas
  • rakning
  • sädesvätska eller saliv i slidan
  • menstruation
  • stress

BV behandlas vanligtvis med antibiotika. Risken att få BV minskar om man har gott om goda mjölksyrabakterier i underlivet.

Blogg: Lina Forss

Lina Forss

Kär i en spruta: Jag är annorlunda. Jag har fått vaccin. O jag är offentligt smygkär i min nya Dr. George Kry, som skrev upp mig på hemliga överraskningslistan - Riskgruppslistan, för symptom som jag inte... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520