Nya rön om sköldkörteln

av Kerstin Brismar

 

Primär hypotyreos (”låg ämnesomsättning”) (underfunktion av sköldkörteln)

Denna skrift handlar om primär hypotyreos, där felet finns i sköldkörteln och framförallt beror på autoimmun sjukdom med produktion av autoantikroppar och lokal inflammation.

Jag har fokuserat på varför man inte mår bra trots behandling och normalt TSH och vad man kan göra för att må bättre/bra.

 

Primär hypotyreos är en vanlig sjukdom, en folksjukdom, som drabbar sköldkörteln hos ca 3-5 % av befolkningen i alla åldrar, vanligare hos vuxna och 4 -5 ggr vanligare hos kvinnor. Vanligaste orsaken är en autoimmun inflammation (tyreodit).

OBS sköldkörtelfunktionen kan tillfälligt vara nedsatt vid och/efter svår sjukdom, subakut tyreoidit (virusutlöst), utmattningssyndrom eller anorexi med viktnedgång. Detta är kroppens försvar och försök att spara cellarbete=energi för att använda energin till läkning och tex vid anorexi minska ytterligare viktminskning.

Många får under denna fas levaxin (T4) och en del får liothyronin (T3) om TSH är lätt förhöjt. Ibland är vid dessa tillstånd TSH inom referensområdet och T4 lågt (se sid 8, obs sekundär hypotyreos bör då utredas). Man har inte några antikroppar, dvs det är ingen autoimmun sjukdom. De allra flesta kan så småningom sluta med levaxin och liothyronin och sköldkörtelfunktionen kommer att vara normal.

Läs hela artiklen, klicka här.

Blogg: Lina Forss

Lina Forss

Kär i en spruta: Jag är annorlunda. Jag har fått vaccin. O jag är offentligt smygkär i min nya Dr. George Kry, som skrev upp mig på hemliga överraskningslistan - Riskgruppslistan, för symptom som jag inte... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520