Nu finns det hopp för personer med psoriasis

Äntligen finns det hopp för personer med svår psoriasis – tio års forskning har lett till en explosion av nya läkemedel och behandlingar. Det här kan förändra livet för många människor, i Sverige är det cirka 250.000 människor som lider av sjukdomen. Tusentals av dem har provat allt utan att hitta en fungerande behandling. Men under de senaste åren har det kommit flera nya läkemedel, ytterligare några är på väg, och det är läkemedel som nu provas i stor skala och expertisen menar att det finns anledning att tro att det nu ska gå att göra i stort sett alla patienter besvärsfria.

För tio år sedan upptäcktes att psoriasis inte enbart var en hudsjukdom utan att det grundläggande felet fanns i kroppens immunsystem. Upptäckten gav andra behandlingsmetoder och den fortsatta forskningen har lett fram till ett stort antal nya läkemedel. Man manipulerar immunsystemet eftersom sjukdomen är en immunologisk process som utspelar sig i huden.

I USA har nyligen två nya psoriasisläkemedel, Ameviva och Raptiva, godkänts. Båda har gett goda resultat och testas nu för EU.

60 procent besvärsfria

I de studier som gjorts har omkring 60 procent av patienterna blivit besvärsfria. Läkemedlen ska enligt tillverkarna även ha betydligt färre biverkningar än tidigare mediciner som påverkar immunsystemet. För vissa patienter kan medicinerna vara revolutionerande även om de inte är tillräckligt testade ännu. Men olika patienter kan svara olika på olika mediciner – därför är det viktigt att det finns olika behandlingsalternativ. Problemet är att medicinerna är dyra. Behandling med Ameviva eller Raptiva kostar nära 100.000 per år men vinsten för patienten kan vara ovärderlig. Psoriasis är en sjukdom man får som ung och som man sedan tvingas leva med hela livet vilket påverkar livskvaliteten avsevärt.

  • Psoriasis är en våra stora folksjukdomar. Den drabbar ca 2-3 procent av befolkningen och debuterar tidigt, i 10-30 årsåldern. Psoriasis smittar inte.
  • Det finns flera olika typer av psoriasis. Sjukdomen ger röda, fjällande utslag eller fläckar som ibland kliar. De är vanligast på knän, armbågar, naglar och i hårbotten.
  • Nästan alla som drabbas av psoriasis får också ledbesvär.
  • Det finns ingen bot mot sjukdomen, men effektiv behandling kan ge mycket bättre livskvalitet. För att behandla huden används mjukgörande salvor och krämer samt ljusbehandling.

 

källa: Hälsa på nätet

Blogg: Lina Forss

Lina Forss

Kär i en spruta: Jag är annorlunda. Jag har fått vaccin. O jag är offentligt smygkär i min nya Dr. George Kry, som skrev upp mig på hemliga överraskningslistan - Riskgruppslistan, för symptom som jag inte... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520