Nässlor, och om mat man blir smart av

Nässlor med massor av vitaminer

Brännässlan är en av de allra nyttigaste växter vi har i Sverige. Den är också den som de flesta av oss känner igen, och säg den som inte har bränt sig på nässlor. Det kan möjligen vara värt det om man har för avsikt att göra en nässelsoppa, eftersom nässlan är oerhört rik på vitaminer, och då särskilt C-vitamin men även på fosfor, kisel, mangan, svavel, histamin, myrsyra, lecitin, klorofyll, magnesium, järn, karotin, pantotensyra, nässelgift och eterisk olja.

Det är inte nog med detta, den är också rik på proteiner.

De är som allra bäst under senvår och tidig försommar, späda och fina, gör
t.ex. en paj eller varför inte en god soppa på nässlor.

Recept Nässelsoppa

Plocka hela skottet ca 1-2 dm höga, skölj dem noga och plocka bort eventuella rötter och grova delar.

Till 1 liter vatten behöver man ca 2 liter nässlor.

  • 1 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • grönsaksbuljong
  • 1 dl grädde
  • gräslök

Koka upp ca 5 dl av vattnet . Lägg i nässlorna, koka 5 min.

Sila av vattnet men spar det.

Fräs smör och mjöl i en kastrull och späd med nässelspadet.

Ha i buljong.

Späd så med resten av vattnet. Koka ytterliga ett par minuter.

Tillsätt sedan nässlorna och grädden, smaka av med lite salt. Gott att ha till är kokta ägg, det ser dessutom vackert ut.

Strö över lite gräslök för att förhöja smaken ytterligare.

Torkade nässlor

Man kan även torka nässlor och göra nässelpulver. Mycket bra vitamintillskott hela vintern. Plocka gärna en solig dag, långt från stora vägar.

Lägg i en korg, inte en plastpåse, så att de inte börjar svettas. När ni kommer hem spänn ut till exempel ett lakan, lägg ut nässlorna på det. Vänd dem försiktigt varje dag i ca en vecka eller tills de ser torkade ut. Repa dem för-
siktigt och kör sen i en mixer.

Häll upp på mörka burkar och ta sedan någon tesked varje dag till fil, gröt, smörgås m.m. Jag törs nästan lova er att förkylningarna hålls borta eller åtminstone inte blir så svåra.

Nässelte

Det går bra att göra te på nässlor, men då ska det drickas som en kur, under en kortare tid, teet anses rensar njurarna.

Maskrosblad

Maskrosblad är perfekt till sallad. Man kan även smaska på björkblad och granskott. Men var försiktiga, ni som är allergiska!

Visst är det fantastiskt med alla växter som vi kan plocka och göra god och nyttig mat av.

För den intresserade kan jag re-kommendera Marie-Louise Eklöfs bok Gröna apoteket.


Mjölk är perfekt efter träning

Tre deciliter standardmjölk och lite russin eller andra snabba kolhydrater, är enligt internationella forskare en alldeles utmärkt återhämtning efter träning. Forskarna har vägt samman resultaten från internationella studier kring olika idrottares proteinbehov. Det skriver tidningen Idrott och Kunskap i sitt senaste nummer.

Bäst effekt av träningen får man om man efteråt äter ett mellanmål som innehåller både protein och kolhydrater. Idrott och Kunskap citerar de amerikanska forskarna Kevin Tipton och Robert Wolfe som i ”Medicine and Science in Sports and Exercise” drar slutsatsen att cirka 2,5 deciliter mjölk efter ett styrkepass räcker för att kroppens nettoproteinbalans ska gå från negativ till positiv.

Mer information om mjölk som träningsdryck finns på:

www.mjolkframjandet.se

 

Ägg = energi

Ett ägg är sprängfyllt med näringsämnen som alla är lika viktiga för att du ska må bra. Den enda vitamin som saknas i ägg är C-vitamin. Genom ägget får du protein som bygger upp dina muskler och hela din kropp, du får järn som är viktigt för kroppens förmåga att ta upp och transportera syre, vitamin A som är bra för synen, växten och kroppens försvar mot infektioner och sjukdomar, vitamin D och kalcium som bygger upp skelettet och tänderna och gör dig stark, vitamin B2 håller hyn fräsch och bidrar till kroppens immunförsvar. Och du får energi.

Varje ägg du äter ger dig ca 80 kcal, ungefär lika mycket som en stor apelsin. Dessutom innehåller äggvitan vitamin E, selen och zink. Bra att veta i dessa dagar då vitaminers vara eller inte vara debatteras.

Ät ett par ägg, komplettera med C-vitamin! Men ät inte för många om du har blodfettsrubbning, kolesterolhalten är hög i gulan.

 

Här är maten din hjärna gillar

Smart fort och snabbt

Socker och stärkelse plussar på din hjärna genast. Hjärnan kräver en jämn tillförsel av glukos från blodsockret, annars strejkar den. Om du vill få tankeförmågan på topp snabbt är det kolhydrater som gäller. Din frukost bör bestå av kolhydrater som bra flingor, fullkornsbröd och hela frukter. Äter du vitt bröd och marmelad försvinner energin innan du hunnit hemifrån.

Smart i lagom dos

Koffein som finns i kaffe, te, och i coca-cola, gör dig i måttliga mängder lagom smart. Koffein stimulerar så att du blir mera alert. En till två koppar kaffe jagar bort dåsigheten efter lunch. Dricker du totalt sett tre koppar kaffe per dag så tänker du bättre och löper mindre risk för demens. Samma sak gäller för den som dricker ett glas vin om dagen, vilket är vetenskapligt bevisat.

Smart för livet

Fleromättat omega 3 fett, och då framför allt DHA , gör dig smart på sikt. DHA finns i fet fisk som lax, strömming, sill, etcetera, och är nödvändig för hjärnans utveckling och funktion. Utan DHA blir hjärnans cellmembraner mindre smidiga och flexibla, så ju tidigare vi får det i oss i livet desto bättre.

Minnessmart

Naturläkemedlet Ginko Biloba förbättrar blodcirkulationen i hjärnan och skyddar cellmembranen mot oxidation. Kosttillskottet hjälper mot nedsatt hjärnfunktion hos äldre, som dåligt minne, koncentrationssvårigheter och yrsel.

Stressa på eller av

Kött fisk, skaldjur, ägg och annan proteinrik mat krävs för att hjärnan ska kunna producera signalsubstanser, inte minst det viktiga serotoninet som påverkar dina känslor och dina tankar. Är du en lugn person och vill prestera något extra ska du undvika måltider med mycket kolhydrater som pasta men med lite proteiner, som kött, fisk, skaldjur, ägg, mejeriprodukter. Är du lättstressad är det däremot en perfekt måltid.

Hjärnans städpatrull

Antioxidanterna i grönsaker och frukt är kroppens renhållningsarbetare. De skyddar cellerna från att skadas av fett och fria radikaler. Hjärnan är extra känslig genom sitt höga innehåll av omega3-fettsyran DHA, men du kan skydda den mot både proppar och Alzheimers genom att äta antioxidant rik mat.

Höj ditt IQ

Järn är nödvändigt för hjärnans utveckling och funktion. Barn med järnbrist kan få beteendeförändringar som påminner om ADHD eller trötthet och minskad IQ. Blodpudding, bruna bönor spenat och fläskfilé är goda källor till järn.

Vitaminer för hjärnan

E- och C-vitamin i kombination är utmärkt som hjärnföda. E-vitamin hittar du i solrosolja, sötmandel, hasselnötter och torkade aprikoser. C-vitamin i apelsin, svarta vinbär, jordgubbar, paprika och broccoli. Det viktiga selenet finns i makrill, ostron, tonfisk, räkor, och ägg. Flavonider finns särskilt rikligt i äpplen, lök, te och rödvin. Lykopen som är en kraftfull antioxidant finns det särskilt gott om i tomater.

 

(Källa: Allt om mat)

Blogg: Lina Forss

Lina Forss

Kär i en spruta: Jag är annorlunda. Jag har fått vaccin. O jag är offentligt smygkär i min nya Dr. George Kry, som skrev upp mig på hemliga överraskningslistan - Riskgruppslistan, för symptom som jag inte... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520