Glöm det där om att kvinnor inte kan lyfta skrot.

Vill du hålla dig i form och motverka benskörhet efter menopausen är explosiv styrketräning det bästa du kan ägna dig åt.  

Av Anna-Maria Stawreberg

 

Det är aldrig för sent att hitta sunda vanor- snarare blir det allt viktigare med stigande ålder.

Det är Björn Takei, med en bakgrund som fystränare och grundare av Takkei Trainingsystems övertygad om.

Han hade länge varit frustrerad över att träning för kvinnor inte verkar tas på allvar och över det faktum att den moderna, ofta konceptualiserade, träningen inte riktigt ger det resultat som den borde ge. Därför gick han därför tillbaka till den klassiska träningsläran för att läsa på och plöja allt om träning, kroppar och åldrande.

– Det är väl känt att vi börjar tappa muskelmassa när vi passerat 40-strecket. Det gör också att vi förbränner mindre fett, minskar vår explosivitet och riskerar att skada oss, eftersom balansförmågan avtrubbas och vi inte längre orkar ta emot oss om vi faller, säger Björn.  Att inte kunna ta emot sig själv vid ett fall är samma sak som att gå ut med händerna bakbundna, det vill nog ingen göra när det är halt ute till exempel. På så sätt bidrar träning till en frihet vi kanske inte alltid tänker på!

Tillsammans med sina kollegor började han diskutera om det inte gick att ta fram en träningsform som var effektiv, där man kan träna fokuserat vid ett enstaka tillfälle per vecka istället för flera gånger per vecka och ändå få resultat.

– Vår ambition var att, om man ser kroppen som en helhet istället för en rad kroppsdelar, hitta en bättre och mer funktionell form av träning, säger Björn Takei.

Det tog 20 år och är ett lagarbete av flera mycket kompetenta tränare, en helt ny utbildning och framför allt att våga kasta gamla fördomar om vad träning ska vara över bord.

Resultatet blev en träningsform som bygger på gamla hederliga träningsmetoder med sin grund i klassisk gymnastik och olympiska lyft med skivstång, anpassat till moderna människor som vill ha professionell träning på sin nivå.

– Det upplägg som vi tagit fram passar människor i alla åldrar. Hälften av dem som upptäckt vår träning är män och hälften är kvinnor, säger Björn Takei.

Att styrketräning inte passar kvinnor som passerat klimakteriet är en myt, visar en rad undersökningar.

– Tvärtom. Det är snarare då som det blir viktigare än någonsin. Och att träna med skivstång istället för en maskin kan ofta kännas mindre skrämmande. Man är inte fastlåst, och man kan lätt anpassa vikterna efter sin egen styrka. Eftersom det krävs balans och koordination är risken för överbelastning mindre och det funktionella utbytet är mycket större. Vi ser ofta att träning med stång gör kroppen hel och smärtfri, något som många inte känner till.

Kvinnor har mindre muskelmassa än män av naturen,  och därför är det extra viktigt för kvinnor som passerat 50 att jobba för att behålla musklerna. Den främsta anledningen är naturligtvis att behålla styrkan och inte tackla av i onödan, men starka muskler påverkar också skelettet och ökar rörelseglädjen. En smärtfri och stark kropp har en rörelsefrihet att glädjas åt. En annan positiv effekt av ökad muskelmassa är att fettförbränningen, som har en tendens att stanna av efter klimakteriet, ökar ju mer muskler man har.

– Att bli för muskulös är ingen risk, det är bara en myt som tycks leva kvar. Träningen handlar om att få kroppen att fungera bättre som en enhet och musklerna är bara en av flera bidragande delar. Första steget är alltid att bli smärtfri, därefter smidig och först därefter är det lämpligt att fokusera på att bli starkare och snabbare.

Tränar man Takkei tränar man alltid ensam med sin takkeitränare, vilket kan kännas skönt om man är osäker och vill få ut det mesta av sin träning. Vill man hellre träna i grupp finns det självklart andra träningsformer som passar bra. Det viktiga är att man fokuserar på att behålla – och kanske till och med öka sin muskelmassa. För att verkligen nå framgång är det viktigt att träningen är noggrant planerad och lagom varierad- för litet variation leder till stagnation och för mycket variation är omöjligt att planera på rätt sätt.

 

 

Checklista- klokt att tänka på:

  • -Träning med stång, fria vikter och kroppsvikt är oftast att föredra men ställer högre krav på både dig och din tränare.

  • -Träningsmängd är bara en av många faktorer som bidrar till ett resultat och smart träning är bättre än mycket träning.

  • -Träningen måste vara välplanerad utifrån övningsprogression och variation av intensitet för att ge önskat resultat och minska risken att slita på sig i onödan.
     
  • -Individuell träning ger större möjligheter än träning i grupp, men kostar å andra sidan mer, sett i relation till resultatet kan det dock i längden vara billigare.

 

Blogg: Lina Forss

Lina Forss

Kär i en spruta: Jag är annorlunda. Jag har fått vaccin. O jag är offentligt smygkär i min nya Dr. George Kry, som skrev upp mig på hemliga överraskningslistan - Riskgruppslistan, för symptom som jag inte... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520