Långsamma blodsockerhöjare

Frukt, grönsaker, havre och råg

Fibrer i frukt, grönsaker, havre och råg är av en speciell sort som har förmågan att dämpa blodsockret. Se till att äta bröd med havre och råg – men se till att fibern är med i brödet så att det inte är siktat mjöl.

Surdegsbröd

Surdegsbröd har också en långsammare effekt på blodsockret. Men alla är inte så förtjusta i surdegsbröd, med den karakteristiska syrliga smaken.

PO-fiber

Prova PO-fiber. Det är potatisfibrer som dämpar blodsockret. Passar mycket bra i pannkakor, våfflor, matbröd, kaffebröd, färsrätter, grytor – ja lite överallt.

PO-fiber är ett vitt pulver som inte märks på smaken i den färdiga maträtten.

Det finns i mataffären på mjöl- och bakhyllan, hälsokosthyllan eller på hyllan för glutenfria produkter. Prova dig fram.

Räkna med att om du tar en halv deciliter PO-fiber tar du bort lika mycket mjöl, kanske en aning mer.

Husk

Husk är ett annat fiberpreparat som kan finnas i köpebröd. Det kan man också köpa själv och använda i matlagning på samma sätt som POfiber. Man kan välja mellan olika malningsgrad, i fint pulver eller större partiklar. Det finns ibland i vanlig mataffär, annars hittar man det på Apoteket.

Baljväxter

Bönor, linser och ärtor ger långsamt blodsocker. Ärtsoppa, bruna bönor och linsgrytor till exempel. Det är också bra att blanda ärtor och bönor i salladen till maten. Kikärtor och kidneybönor är jättegoda i sallad.

Kanel

Kanel anses sänka blodsockret – strö över lite på frukostfilen eller ta en sked i kaffet. Även kolesterolvärden ska kunna sänkas genom en halv tesked kanel dagligen. Nattsvart choklad med högt kakaoinnehåll kan ha samma effekt.

Blogg: Lina Forss

Lina Forss

Kär i en spruta: Jag är annorlunda. Jag har fått vaccin. O jag är offentligt smygkär i min nya Dr. George Kry, som skrev upp mig på hemliga överraskningslistan - Riskgruppslistan, för symptom som jag inte... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520