Kött är bästa smalmaten!

Spelar det någon roll om man äter kött eller inte är en av de vanligaste frågorna som Svensk Köttinformation får.

Svaret är enkelt: kött spelar en viktig roll eftersom det är ett av de näringsrikaste livsmedlen i kosten.

Enligt Livsmedelsverkets undersökning Riksmaten är kött den främsta källan i svensk kost för protein, för vitaminerna tiamin, niacin och B6 samt för mineralerna järn, zink och selen. Att välja näringsrik mat är speciellt viktigt för den som medvetet äter små matportioner för att hålla vikten i schack.

Liten portion måste vara näringsrik

Många kvinnor kämpar med vikten genom hela livet. Bistert nog blir det heller inte lättare med åren. Samtidigt som ekonomin ofta ger utrymme för lite mer av livets goda så minskar energibehovet så att matportionen faktiskt behöver bli mindre.

Kvinnor som bantar slutar ibland att äta kött eftersom de tror att det innehåller mycket fett. Men det är en myt – kött innehåller inte mer än 2-3 % fett när allt synligt fett har putsats bort.

Glädjande nog innehåller den magra köttbiten mer näring än den feta så det finns allt att vinna för den som vill äta smalt men näringsrikt. Svensk entrecote till exempel har så låg fetthalt att den kan nyckelhålmärkas!

Främsta källan för protein

Kött är det livsmedel som bidrar med mest protein i svensk kost. Protein spelar en viktig roll i kroppen. Det ingår i all muskelvävnad och bygger också upp brosk, senor, tänder, ben, hår och naglar.

Protein från kött ger en långvarig mättnadskänsla och få kalorier. Detta är hemligheten bakom framgångarna för Atkins – dieten innehåller mycket protein, av det blir man mätt och då äter man mindre. Resultatet blir viktnedgång. Kött bidrar med mest järn i svensk kost. Ju rödare kött desto mer järn innehåller det. Undersökningen Riksmaten visar att svenska kvinnors järnintag är lägre än rekommendationen. Kvinnor har högre behov av järn än män på grund av menstruationerna, när dessa upphör minskar järnbehovet så att det blir samma för män och kvinnor.

Järnbrist bland kvinnor är betydligt vanligare än många tror. Symtomen är otydliga och det händer att kvinnor som lider av trötthet på grund av järnbrist tror att tröttheten är normal och har med åldern att göra.

Nedsatt fysisk prestationsförmåga är välkänt vid järnbristanemi. Förutom att kött är den främsta järnkällan så innehåller det dessutom en faktor som underlättar för kroppen att ta upp järn från annan mat. Den perfekta måltiden ska också innehålla C-vitaminrika grönsaker och gärna potatis för att förbättra järnupptaget från andra källor som t ex bröd.

Karin G Franson, dietist

Blogg: Lina Forss

Lina Forss

Kär i en spruta: Jag är annorlunda. Jag har fått vaccin. O jag är offentligt smygkär i min nya Dr. George Kry, som skrev upp mig på hemliga överraskningslistan - Riskgruppslistan, för symptom som jag inte... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520