En smärtsam tystnad kring fibromyalgi

Anna Evertsson var åtta år när hon för första gången märkte att något inte stod rätt till i hennes kropp. Hon kände en fysisk smärta, och den flyttade runt i kroppen. Ibland gjorde det ont i låret, ibland i armen. Men läkaren hittade inget fel på henne. Det skulle dröja 22 år innan Anna fick svaret; fibromyalgi.

– Många läkare har inte kunskap om fibromyalgi så därför dröjer det ofta länge innan man får sin diagnos. Jag tror att det har att göra med att det främst är kvinnor som drabbas. Vi uppfattas kanske som svaga eller gnälliga när vi klagar på smärta. Dessutom är det många kvinnor som inte ligger på läkaren med att få hjälp, de vill inte vara till besvär, säger Anna.

– Jag mådde väldigt dåligt innan jag visste att det var fibromyalgi jag hade. Sjukdomen syns ju inte, så folk sa till mig att jag ser pigg ut, så att det inte kan vara något fel på mig. Inbillade jag mig allt? Jag trodde ibland att jag hade hjärnspöken, berättar hon.

I dag har Anna lärt sig leva med smärtan, och mår bra. 

– Jag har coachat mig själv, gått i terapi och läst självhjälpsböcker. Det går verkligen att ha en mycket bra livskvalitet även fast man har en kronisk, obotlig smärta, säger Anna.

Fakta om fibromyalgi

•  Fibromyalgi är ett kroniskt smärttillstånd som kännetecknas av långvarig och utbredd, generell smärta och ömhet, sömnstörningar och trötthet. Smärtan känns framför allt i musklerna, men även ledsmärta förekommer. Domningar, stickningar och sveda (parestesi) förekommer hos mer än hälften av patienterna, utan att de har någon nervskada.

•  Forskning har visat att fibromyalgi handlar om en störning i centrala nervsystemet – att det har blivit överkänsligt och skickar för många och förstärkta smärtimpulser till hjärnan.

•  Fibromyalgi drabbar mellan två och fyra procent av befolkningen. I Sverige lever nästan en kvarts miljon människor med den obotliga sjukdomen som ibland avfärdas som inbillning. Majoriteten är kvinnor i åldrarna 40 till 55 år.

•  Fibromyalgi utlöses vanligen av smärta, infektion, trauma eller kris. Sjukdomen är långvarig, vanligen livslång, även om den ibland lindras i högre ålder. Det saknas ännu botande behandlingar.

Blogg: Lina Forss

Lina Forss

Kär i en spruta: Jag är annorlunda. Jag har fått vaccin. O jag är offentligt smygkär i min nya Dr. George Kry, som skrev upp mig på hemliga överraskningslistan - Riskgruppslistan, för symptom som jag inte... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520