D-vitaminer–viktiga, men farliga i för hög dos

Så har det återigen varit diskussioner om kosttillskott och inte minst D-vitaminet. Lyckligtvis har vi i Sverige just den här sommaren kunnat tanka stora doser D-vitamin ute i solen. En halvtimme om dagen mellan klockan 11-15 räcker säger hudläkarna, annars kan vi få andra problem.

 D-vitaminet är väldigt viktigt för oss människor och om vi lever i ett normalt sett solfattigt land kan vi verkligen behöva ett tillskott, i lagom dos. För brist på D-vitamin skapar allvarlig ohälsa. D-vitaminbrist kan ge oss svåra sjukliga tillstånd, bland annat ett försämrat immunförsvar, varför många väljer att tillföra D-vitamin som kosttillskott. Men om man då plussar på med andra multivitaminpreparat som också innehåller D-vitamin finns det all anledning att läsa och jämföra innehållsförteckningarna noga så att man får en uppfattning om den totala mängden D-vitaminer. Även om man tycker att det är små mängder man tar kan det sammantaget bli väldigt högt.

I dag har gränsen för tillskott till vuxna satts till 2 000 IE som övre gräns, hälften för barn.

Balansen är väldigt viktig. Fet fisk ett par gånger i veckan, äggula och feta mejeriprodukter är utmärkta livsmedel med D-vitaminer.

D-vitamin, liksom A- och K-vitaminer, är fettlösliga och måste tas om hand av levern. Vitaminer som är vattenlösliga kissar vi ut, där är det mest plånboken som tar stryk om vi stoppar i oss för mycket. Men överdosering av de fettlösliga kan bland annat medföra svåra leverproblem med skyhöga värden. Det kan även orsaka förkalkningar i njurar och lungor. 

Och hur många säger inte att ”vi är fega lågdoserare i Sverige, hälsokosthandeln har mycket effektivare preparat med högre doser, apotekens är så låga …” men det kanske finns en anledning till det.

Detta är kosttillskott

Kosttillskott är tänkt att vara ett komplement till den vanliga kosten. De innehåller näringsämnen eller koncentrat av vitaminer, mineraler spårämnen, antioxidanter, örtextrakt och fettsyror som omega-3. Kosttillskott är inte detsamma som naturläkemedel. För att få kallas naturläkemedel måste produkten ha godkänts av läkemedelsverket, medan kosttillskott inte genomgår en sådan kontroll.

Både tillverkare och återförsäljare av kosttillskott har ett ansvar för att preparatet inte är skadligt. De får inte påstå att deras produkt har medicinsk effekt, att den kan förebygga, behandla eller bota sjukdomar.

 

Så här säger Livsmedelsverkets generella regler angående kosttillskott och D-vitamin:Barn: Barn från en vecka upp till 2 år behöver fem droppar D-vitamin per dag för skelettets utveckling.

Äldre: Äldre personer som inte regelbundet vistas utomhus rekommenderas att äta D-vitamintillskott.Veganer: Vitamin B12 och D-vitamin i form av kosttillskott eller berikade produkter rekommenderas.

Annars ska en varierad kost mer än väl tillgodose våra behov.

 

Blogg: Lina Forss

Lina Forss

Kär i en spruta: Jag är annorlunda. Jag har fått vaccin. O jag är offentligt smygkär i min nya Dr. George Kry, som skrev upp mig på hemliga överraskningslistan - Riskgruppslistan, för symptom som jag inte... Läs mer »

Donera gärna!

PG: 90 01 52-0, BG: 900-1520, Swish: 123 900 1520