Kvinnorna på 10 våningen av Karin Alfredsson

Allt viktigt är sant. Så brukar Karin Alfredsson, vinnare av Svenska Deckarakademins debutantpris 2006, sammanfatta det på samma gång skrämmande och viktiga innehållet i Kvinnorna på 10:e våningen – en dokumentärthriller om kvinnoöden i Hanoi.

Den svenska kvinnoläkaren Ellen arbetar på ett sjukhus i Hanoi och möter i sitt arbete regelbundet flickprostitution, sexuell misshandel och mycket unga mödrar, vars nyfödda spädbarn oförklarligt försvinner. När Ellen möter den gamla cigarettförsäljerskan Lieu, börjar hon förstå hur saker och ting ligger till. Lieu har sett en kvinna med en sportbag som tar med sig nyfödda barn från sjukhuset – och säljer dem till västerländska par. Lieu vet, för hon har spanat. Hon har sett allt.

Det soldaten vet, går inte heller att förklara bort: Den svenske biståndsarbetaren Lasse Johansson har skadat flera unga flickor sexuellt svårt. Soldaten vet vad vissa män kan använda glödlampor och fjärrkontroller till. En angelägen och tät skildring med känsla och allvar.

Damm Bokförlag
ISBN: 978-91-7351310-4